Jest nim:
Lutenica Łagodna Grubo Mielona, Premium Rosa
Krótko o samym produkcie wg informacji ze strony producenta:
Przepyszny sos z grillowanej papryki, pomidorów i bakłażana. Zdrowy, bo
tylko z naturalnych składników. Oryginalnie przyrządzony w Bułgarii z
warzyw dojrzałych w tamtym słonecznym klimacie. Wspaniale smakuje z
serami, mięsami, wędlinami i jako dodatek do zup i sosów.
Postanowiłam wykorzystać Lutenicę do przyrządzenia sosu z mięsem:)
Do wykonania sosu potrzebujemy słoiczek Lutenicy łagodnej grubomielonej i około 30dkg mięsa (może być pierś z kurczaka, łopatka) ja użyłam akurat szynkę, bo miałam ją w lodówce.
Krótka foto relacja co by było łatwiej wykonać:)
umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w drobną kosteczkę
nalewamy odrobinę oleju na patelnię, tak żeby ledwo zakryło dno (ja użyłam słonecznikowego)
na średnim ogniu podsmażamy mięso
dodajemy sól i pieprz do smaku
Podsmażone mięso przerzucamy do rondelka, albo wyższego garnka, żeby było nam wygodniej mieszać;)
Dodajemy Lutenicę i jeszcze chwilkę wszystko razem gotujemy:)
Tak przygotowany sos jest aromatyczny, Lutenica sama w sobie jest smaczna tak więc nie potrzeba jej zbędnie doprawiać. Ja podałam ten sos z plackami ziemniaczanymi.
Podsumowując- z tego produktu możemy zrobić szybki, pyszny i aromatyczny sos, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw, a także jako osobne danie podane np. z ryżem.
W zyciu nie slyszalam o Lutenicy!
OdpowiedzUsuńPrzyznac musze,ze smaka mi narobilas.
Dziwna nazwa Lutenica ;\
Usuńnigdy nie slyszalam o takim sosie,wyglada wszystko przepysznie !:)
OdpowiedzUsuńZapraszam na przeprosinowy post zawierający wyniki konkursu;) A co do potrawy - jak zwykle wygląda przepysznie, jednak ja podałabym go z makaronem;) Taki mały nałóg;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie ;))
OdpowiedzUsuń/ps. zapraszam do mnie na konkurs: http://mish-mash-mission.blogspot.com/2012/09/konkurs-kulinarny.html
Pozdrawiam!
Kojarzy mi się z ajvarem. Ogólnie dobra rzecz do robienia sosów :)
OdpowiedzUsuńRóżnica pomiędzy ajvarem a lutenicą jest znacząca na korzyść lutenicy. Ajvar to m.in. papryka mielona ze skórką, a lutenica to m.in. pieczona papryka z ręcznie obraną skórką. Smak i jakość zupełnie inne
OdpowiedzUsuń